Finalistien esittely

Tiiliskivi-klubi ja palkinnonjako lähestyy kovaa vauhtia. Klubia odotellessa voi tutustua raatilaisten luonnehdintoihin finalistiteoksista. Onko kaikki teokset jo tuttuja vai löytyykö finalisteista uusia tuttavuuksia?

kuusisto.jpg

Meri Kuusisto: Vuosi tavaratalossa (Otava)
Meri Kuusiston Vuosi tavaratalossa kertoo 37-vuotiaasta tavaratalon harjoittelijasta, Franzista. Hieno kuvaus nykyajan ihanteista ja niihin vastaamisen vaikeudesta. Parasta teoksessa on se, että se aukeaa niin moneen eri suuntaan eri tyyppisten hahmojen, tilanteiden ja erityisesti ympäristön kautta: tuntuu kuin peilitalossa kävelisi, sillä kaikki heijastuu kaikkeen tavallaan ja teemat värittyvät kivasti.

kunnaskunnas.jpg

Jenna Kunnas & Noora Kunnas: Hämärävaarit (Otava)
Jenna Kunnaksen kuvittama ja Noora Kunnaksen kirjoittama lastenkirja Hämärävaarit on tarina öisin kirjojen maailmoihin sukeltavista hämärävaareista, jotka lähtevät etsimään kadonnutta Pappa-Vaaria. Hauska tarina ja suloinen kuvitus tekevät Hämärävaarien lukemisesta seikkailun, joka ihastuttaa kaikenikäisiä.

Suusaari.jpg

Anneli Suusaari: Ei sinne yllä myrskysää (Karisto)
Anneli Suusaaren romaani Ei sinne yllä myrskysää on koskettava ja rehellinen tarina äidin dementiasta. Surullisessa mutta kauniissa tarinassa on hienosti kuvattu sairauden takia katoavaa ihmistä. Teos tasapainottelee herkästi helpon ja raskaan, yksinkertaisen ja monimutkaisen, yksilön ja muiden, muistojen ja kokemusten pinnalla, ja saa lukijan pohtimaan mihin hän itse kykenisi vastaavanlaisessa tilanteessa.

willows.jpg

Elin Willows: Sisämaa (Teos & Förlaget)
Elin Willowsin Sisämaa kertoo pienelle paikkakunnalle muuttavasta nuoresta naisesta. Teos kuvaa hyvin yksinäisyyttä ja omaa valintaa jäädä yhteisön ulkopuoliseksi. Aika ja tapahtumat menettävät merkityksensä ja jäljelle jää elämää eteenpäin vievä rutiini. Näennäisen yksinkertainen, mutta hämmentävän moniulotteinen ja syvällinen teos.

rajamäki.jpg

Tiina Rajamäki: Vieras maisema (Teos)
Tiina Rajamäen Vieras maisema koostuu avoimista ja kauniista novelleista. Tunne ja menettämisen haikeus on kaikissa hienosti kuvattuna. Tarinat jäävät pyörimään mieleen vielä pitkään lukemisen jälkeen. Novellimuoto on ”tunnelmapala”-hengessä Rajamäellä hyvin hallussa.

vasantola.jpg

Satu Vasantola: En palaa takaisin koskaan, luulen (Tammi)
Satu Vasantolan romaani En palaa takaisin koskaan, luulen on hienosti avautuva sukupolvitarina. Monen ajanjakson ja sukupolven palaset yhdistyvät sointuvaksi kokonaisuudeksi, joka on ajankohtainen ja tuo uutta suomalaisessa kirjallisuudessa ennestään tuttuihin aiheisiin. Melkoista tarinankerrontaa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s