Tiiliskivi-palkinto 2021

Tiiliskivi-palkinto jaettiin jo 21. kerran Tiiliskivi-klubilla Tampereen työväenmuseo Werstaalla 19. helmikuuta 2022. Suomen painavin kirjallisuuspalkinto myönnettiin Katja Keisalan teokselle Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille (Atena).

Tiiliskivi-voittaja on teos, jota raati kuvaili koukuttavaksi ja yllätystentäyteiseksi. Teos maalaa lukijalle maailman, joka on värikäs ja sen henkilöhahmot kaikessa inhimillisyydessään jopa ärsyttäviä. Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille on kertomus yhdestä avioliitosta, jossa kaksi erilaista kulttuuria törmäävät toisiinsa. Teos ottaa kantaa monikulttuurisen suhteen haasteisiin viihdyttävästi, mutta kuitenkin lukijaa puhutellen. Salamarakkauden alkuhuumassa rakennetut pilvilinnat romahtavat, kun parisuhteen arki iskee päin kasvoja ja kaikki, jonka piti olla valmista, onkin kesken. Suomalais-kuubalaisen perheen sisäiset haasteet ovat oma lukunsa, mutta niiden ohella täytyy kestää ulkopuolisen maailman ihmettely, kummalliset kommentit ja rasismi.

Teoksen suora ja häpeilemätön kerronta sekä kiehtovan tarkkanäköinen tunteiden kuvaus saivat raadin ihastumaan tähän teokseen. Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille on itseironiasta huumorinsa ammentava teos, joka ottaa kantaa aiheeseen, josta usein vaietaan rasistileiman pelossa: monikulttuurisen perheen arkeen.

Onnittelut voitosta kirjailija Katja Keisala ja Atena!

Kuva: Jonne Photography / Kustannusosakeyhtiö Otava

Tiiliskivi-palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2001 lähtien. Palkinto antaa huomiota sellaisille teoksille, jotka ovat ilmestyessään jääneet syystä tai toisesta vaille ansaitsemaansa näkyvyyttä. Tiiliskivi-palkinnon myöntää Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta, ja sen jakaa Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoista koostuva raati. Raati on kuluneen syksyn aikana lukenut noin kuusikymmentä kotimaista teosta, joista finaaliin valikoitui viisi. Finalistiteoksia olivat tänä vuonna:

Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille (Atena), Katja Keisala

Roihu (Reuna), Johanna Hasu

Ilonpilaaja (Tammi), Anni Ihlberg

Ihon siniset joet juoksevat keltaiseen metsään (Enostone), Niklas Salmi

Kaksi on liikaa (Basam Books), Merja Svensk

Kuva: Ida Kiikkerä

Tiiliskivi-raadissa 2021 olivat mukana:

Puheenjohtaja Ida Kiikkerä sekä raatilaiset Anna Kärhä-Tuomisoja, Assi Kärkkäinen, Milla Sipinen, Amanda Vilppala, Laura Kuusela ja Eikka Hautala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s